Michael Haneke Sineması

| |
Michael Haneke (d. 23 Mart 1942, Münih, Bavyera, Almanya) Kendi anlatımıyla "kimsenin kolayca ve içi rahat bir sekilde seyredemeyeceği filmler" yapan Avusturyalı film yönetmeni. Filmlerinde çoğunlukla modern toplumdaki insanların problemlerini ve bunalımlarını çıplak bir gerçeklikle -bu amaç için özenle "soundtrack" kullanmaktan kaçınarak- sergiler.

Kısaca Hayatından bahsetmek gerekirse; 1942 yılında Almanya/Münih' de dünyaya geldi. Üniversite öğrenimini Viyana' da felsefe ve psikoloji dallarında yaptıktan sonra mezun oldu ve film eleştirmeni olarak sinema hayatına başladı. Ardından kısa bir süre alman televizyonu "Südwestfunk" da editör olarak çalıştı. Kamera arkasına geçişi öncelikle televizyon filmleri için olmuştur (1973). Uzunca bir süre televizyon yönetmenliği yaptıktan sonra tarzı ve gerçekçi bakış açısı nedeniyle (ki bu açıdan Gaspar Noe ile karşılaştırılabilir) ses getiren ilk sinema eserlerini üçleme olarak sinema dünyasına kazandırdı. Cannes film festivalinde "The Piano Teacher" filmi ile 2001 yılında "Grand Prize", "Le Ruban Blanc" filmi ile de 2009 yılında "Altın Palmiye" ödüllerini kazanmıştır.

Yönetmen koltuğunda oturduğu filmler
2007 Funny Games U.S.-2005 Caché aka Hidden-2003 Le Temps du Loup aka The Time of the Wolf (U.S. title)-2001 La Pianiste aka The Piano Teacher (U.S. title)-2000 Code Inconnu: Recit Incomplet De Divers Voyages aka Code Unknown (U.S. Video title)-1997 Das Schloß aka The Castle (U.S. title)-1997 Funny Games-1995 Der Kopf des Mohren aka The Moor's Head1994- 71 Fragmente einer Chronologie des Zufalls aka 71 Fragments of a Chronology of Chance-1992 Benny's Video-1989 Der 7. Kontinent aka The 7th Continent

http://blogs.suntimes.com/scanners/mhk.jpg
Michael Haneke yönetmenler arasında saf şiddetti en iyi yansıtarak "duygusal buzlaşmayı" en iyi şekilde anlatır. Modern toplumdaki insanlık problemlerini ve bunalımlarınıda eline alan yönetmen herkesin rehatça seyredemeyeceği filmler ortaya çıkarsa da o yaşayan efsane yönetmenler arasındadır.
Peki bu adam filmlerinde neleri konu alır? İnsanlar arasında yabancılaşmayı,saf ve duru nedensiz şiddeti,duygusal buzlaşmayı,kişiler arasındaki iletişimsizliği,aile yaşantılığının monotonluğunu,yozlaşmışlığını ve izolasyo,ayrımcılığı,iki yüzlü devlet politikasını hedef alıyor.
http://www.telegraph.co.uk/telegraph/multimedia/archive/01184/arts-graphics-2008_1184982a.jpg

Michael haneke
filmlerinde seyircisini eğlendirmeyi değil, sarsmayı amaçlıyor. Onların rahatını bozmaktan hiç rahatsız olmuyor. Londra’daki Orta Avrupa Kültürü Festivali’nde gösterilen beş filmlik retrospektifini izleyen seyircilere filmlerini “Size huzursuz seyirler dilerim” diyerek sunmuştu. Haneke’nin filmleri, basit olmamakla birlikte, seyircinin kolayca ulaşabileceği, anlaşılabilir filmler. Michael Haneke, artık sevmesini, hatta nefret etmesini bile bilmeyen bir toplumu anlatıyor. Amacı ise çevremizdeki dünyaya karşı duygu ve tepkilerimizi bilemek, çünkü özellikle medyanın onları kütleştirdiğine inanıyor. Zamanlama, gerilimi tırmandırma ve mantıklı bir olay örgüsü kurma gibi standartları reddediyor; izleyicilerini sıkmak, kızdırmak ya da hayal kırıklığına uğratmaktan çekinmiyor. eyircisini rahat sinema koltuğunda rahatsız ederek, aslında filmin kahramanlarının, kanın akmasını başlatan kişilerin bizler olduğumuzu hatırlatıyordu. Şiddete gerçek özelliklerini kazandırıyor, onu sinemasal taklitlerden uzaklaştırıyordu.Michael Haneke dünya sinemasına özellikle korku sinemasına gelmiş bir nimettir.

“Size huzursuz seyirler dilerim” - M. Haneke

M.Türkan

0 yorum:

Yorum Gönder